Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Meer informatie
Lees meer
Ichthus kerk Ichthus kerk Ichthus kerk Ichthus kerk Ichthus kerk Ichthus kerk Ichthus kerk

Ichthus kerk

Ichthus kerk

Het oorspronkelijke ontwerp van de kerk wordt gekenmerkt door zijn strakke opbouw op een raster van 6 bij 6 meter. Door het midden van de kerk loopt onder 45 graden een symmetrieas, het dak is ook in die richting over de kerk geplaatst. Vanuit de lucht gezien is de vorm van kerk gebaseerd op een Ichthusvis. In het ontwerp hebben wij deze karakteristieke vorm doorgezet, en ook hebben we uitbreiding zo gemaakt dat de symmetrie behouden blijft. De vis alleen een beetje dikker geworden.

Onze opdracht was om de volgende punten te verwezenlijken in de uitbreiding:

Een royalere hal, waarbij er meer ruimte ontstaat voor ontmoeting. Deze ruimte is voorzien van een glazen dak, zodat het een hele prettige lichte ruimte is.
– Meer ruimte voor garderobe, waarbij het ook belangrijk was dat er een goede doorstroming mogelijk was. Door de garderobe in een ronding te plaatsen ontstaat er een hele mooie vloeiende doorstroom. Veel aandacht hebben we hierbij besteed aan de uitvoering van de garderobe, met een mooie nis in een wand van houten latten. Een leuk detail is de zitmogelijkheid die er is in de garderobenis.
– Een ruimere keuken en ruimere sanitaire voorzieningen. Deze zijn verdekt achter de garderobe geplaatst. De keuken heeft een uitgifte aan de centrale hal, maar ook aan de bijzaal van de kerk.
– Een uitbreiding van de kerkzaal met circa 100 zitplaatsen, waarvandaan de dominee nog goed zichtbaar moest zijn. Dit gedeelte moest ook afgescheiden kunnen worden voor kleinere bijeenkomsten en recepties, dit is mogelijk door de vouwwand die geplaatst is.
– Een aparte multifunctionele ruimte. Dit is een hele mooie lichte ruimte, die voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden.

De uitbreiding was ook een mooie kans om de kerk een meer open en uitnodigende uitstraling te geven. Dit hebben we bereikt door de gevels van de bijzalen te voorzien van hoge glaspartijen van de vloer tot het plafond. Ter plekke van de entree hebben we de luifel bewust omhoog getrokken, zodat er een mooi uitnodigend signaal vanuit gaat. Op deze manier is het gebouw weer helemaal van deze tijd.

In de materialen hebben we goed gekeken hoe we aansluiting konden maken met het bestaande gebouw, maar waarbij de uitbreiding wel een duidelijk eigen karakter zou krijgen. Dit hebben we gedaan door een verloop in het metselwerk te maken, van een geelachtige steen naar een bruinachtige steen. We hebben het de metselaars wat dat betreft niet makkelijk gemaakt. De kozijnen en de dakranden hebben we antraciet gemaakt, wat een mooie chique uitstraling geeft.