Image Image Image Image Image

20

sep

CPO “de vijf hond” Opijnen

CPO “de vijf hond” Opijnen zoekt leden!

  • Omschrijving locatie
    Door middel van het beschrijven van alle zijden van het plangebied geven we inzicht in de aangrenzende percelen en bebouwing.
  • Westzijde
    Aan de westzijde grenst het plangebied aan een jaren 80-90 wijk waarin veel groene openbare ruimte te vinden is. Aan de Slotstraat zijn veel vrijstaande woningen te vinden en ook een aantal 2 onder 1 kapwoningen. Het reageren hierop met 5 ruime woningen in een vrijstaande landschappelijke setting past hier goed bij.
  • Noordzijde
    Aan de noordzijde van het plangebied ligt nog een stuk braakliggend terrein waar momenteel de dieren van de initiatiefnemer grazen. Dit stuk grond wilt de initiatiefnemer graag open laten ten behoeve van het zicht. Verder ten noorden vinden we een kleinschalig kassencomplex waar kersen worden gekweekt.
  • Oostzijde
    Aan de oostzijde van het plangebied ligt een mooie kersenkwekerij welke bijdraagt aan het landschappelijke gevoel van de locatie.
  • Zuidzijde
    Aan de zuidzijde van het plangebied zijn de woningen te vinden van de eigenaren van de kersenkwekerij. Zij wonen in vrijstaande woningen met veel groen als erfafscheiding.
    In een notendop is de locatie een prachtig decor van lage fruitbomen en hoge grassen. Deze kwaliteit willen we graag behouden en versterken waar mogelijk.

Het huidige ontwerp refereert sterk aan de historie van de woonkern Opijnen. De ontsluitingswegen van het dorp hebben zichzelf altijd onderscheiden door een uitstraling en gebruikfunctie te hebben wat kenmerkend is voor een agrarisch lint. Met name aan de oostelijke zijde (Zandstraat) van Opijnen is dit nog goed zichtbaar. Kenmerkend hieraan is een gestaffelde rooilijn, aanwezigheid van bijgebouwen en een landelijke sfeer. De Slotstraat kan deze zelfde kwaliteit als dorpsentree vertegenwoordigen.
We kiezen duidelijk voor een landelijk uitstraling waarbij de sfeer van het profiel totaal verandert.
De woningen hebben ruime kavels zodat zichtlijnen vanuit de bestaande wijk en de Slotstraat mogelijk zijn richting de kersenkwekerij en het achterliggende landschap. De typologie schuurwoning gemixt met de Zweeds home filosofie zou goed aansluiten bij het ontwerp en het gebruik van bijgebouwen is niet uitgesloten zolang zichtlijnen blijven bestaan.
Op het perceel kan ook gespeeld worden met de richting van de woningen, er is bijvoorbeeld gekozen om de meest noordelijke schuurwoning evenwijdig aan de Slotstraat te positioneren. Hierdoor kan deze markante schuurwoning als kop dienen naar de dorpsentree en genieten van verre zichtlijnen. Tevens is er ruimte van de percelen gereserveerd, aan de voorzijde water en aan de achterzijde een wintervaste haag met water om natuurlijke erfafscheidingen in het landelijke karakter te scheppen.

Dit CPO project zal zich richten op maximaal 5 ruimte woningen die levensloopbestendig zijn en qua architectuur binnen de gewenste kaders van de gemeente vallen en passend binnen de architectuur stijlen van landschappelijk wonen. Door volledig in te zetten op energieneutrale (mogelijk vanwege de perfecte ligging voor zonnepanelen en het aanleggen van KW pompen) en levensbestendige woningen garanderen we dat we aansluiten bij de wensen van de gemeente.

Download de brochure voor meer informatie Brochure downloaden